top of page

Non-Medical Home Services

Public·16 members

Prepricana Lektira Ovo Je Najstrasniji Dan U Mom Zivotu


Prepricana Lektira Ovo Je Najstrasniji Dan U Mom Zivotu
Ovo je najstrasniji dan u mom zivotu je roman za decu i mlade autorke Jasminke Petrovic, koji prati dozivljaje petnaestogodisnjeg Strahinje, koji se suocava sa raznim izazovima i problemima odrastanja. Roman je objavljen 2006. godine i ukljucen je u dopunsku lektiru za sesti razred osnovne skole.


DOWNLOAD: https://consbemtrana.blogspot.com/?ev=2w3qgE


Kratki sadrzaj
Strahinja je ucenik osmog razreda koji ima mnogo briga i strahova. On se zaljubljuje u svoju nastavnicu srpskog jezika, gospodjicu Jelenu, koja je mlada, lepa i razume njegovu ljubav prema knjizevnosti. On pokusava da joj se priblizi i da joj pokaze svoja osecanja, ali nailazi na razne prepreke i nezgode. Na primer, on joj salje ljubavno pismo koje ona ne dobija, vec ga procita njegov drugar iz klupe, koji ga ismeva i otkriva njegovu tajnu. Takodje, on joj poklanja buket cveca koje mu je mama uzgajala na terasi, ali ga ona odbija jer je alergicna na polen. On se oseca povredjeno i ponizeno, ali ne odustaje od svoje ljubavi.


Pored toga, Strahinja ima i druge probleme u porodici i skoli. Njegov otac je pisac koji ne moze da objavi svoj roman, pa se oseca frustrirano i zapostavljeno. On menja svoj izgled i ponasanje, pusta bradu i kosu, nosi cudnu odecu i slusa glasnu muziku. On pokusava da se poveze sa sinom, ali Strahinja ga ne razume i smatra ga cudnim. Njegova majka je prevodilac koja radi od kuce i uci esperanto, vestacki jezik koji treba da olaksa komunikaciju medju ljudima. Ona je bolesna od astme i cesto ima napade gušenja. Ona zeli da Strahinja nauci esperanto, ali on to smatra besmislenim i dosadnim.


U skoli, Strahinja ima dobre ocene, ali nije popularan medju drugarima. On se ne uklapa u grupu koja voli sport, provod i zezanje. On vise voli da cita knjige, pise pesme i sanjari o svojoj nastavnici. On ima samo jednog pravog prijatelja, Milosa, koji je takodje zaljubljen u gospodjicu Jelenu. Oni zajedno idu na casove knjizevnosti koje ona drzi posle nastave za zainteresovane ucenike. Tamo upoznaju Masu, devojcicu koja je nova u skoli i koja deli njihovu strast prema knjigama. Masa se dopada Strahinji, ali on ne zna kako da joj to kaze.


Strahinja prolazi kroz razne zgode i nezgode koje mu donosi njegov najstrasniji dan u zivotu. To je dan kada treba da polaze malu maturu, koja ce odluciti o njegovoj buducnosti. On se plasi da ce pasti na testu iz matematike, da ce izgubiti svoju ljubav i svoje prijatelje, da ce razocarati svoje roditelje i sebe. On se suocava sa svojim strahovima, ali i sa svojim zeljama i nadama. On otkriva da je zivot pun iznenadjenja i da nije sve tako crno kako se cini. On shvata da je njegova nastavnica samo covek koji ima svoj zivot i svoje probleme, da je njegov otac dobar covek koji ga voli i podrzava, da je njegova majka hrabra zena koja se bori sa svojom bolescu, da je Masa devojka koja mu se stvarno svidja i koja mu uzvraca osecanja, da je Milos pravi prijatelj koji mu zeli sve najbolje. On saznaje da je zivot lep i vredan zivljenja, i da je svaki dan novi izazov i nova prilika.


Analiza likova
Strahinja je glavni lik romana, koji je ispripovedan u prvom licu iz njegove perspektive. On je petnaestogodisnji decak koji se nalazi na prelomnoj tacki svog zivota, kada treba da odluci o svom daljem skolovanju i buducnosti. On je inteligentan, osetljiv, mastovit i kreativan. On voli knjizevnost i pisanje, i sanja o tome da postane pisac kao njegov otac. On se zaljubljuje u svoju nastavnicu srpskog jezika, gospodjicu Jelenu, koja mu predstavlja ideal zene i ucitelja. On pokusava da joj se priblizi i da joj pokaze svoja osecanja, ali ne uspeva u tome. On se oseca neshvaceno i usamljeno, jer nema mnogo prijatelja u skoli. On se ne slaze dobro sa svojim ocem, koji mu se cini cudan i neodgovoran. On brine za svoju majku, koja je bolesna od astme. On se plasi da ce pasti na testu iz matematike, koji ce odluciti o njegovom upisu u srednju skolu. On se suocava sa raznim problemima i dilemama koje mu donosi odrastanje.


Gospodjica Jelena je nastavnica srpskog jezika i knjizevnosti u Strahinjinoj skoli. Ona je mlada, lepa, pametna i ljubazna. Ona voli svoj posao i trudi se da prenese svoju ljubav prema knjigama na svoje ucenike. Ona drzi casove knjizevnosti posle nastave za one koji su zainteresovani za dublje proucavanje dela. Ona primecuje Strahinjin talenat za pisanje i podstice ga da razvija svoju kreativnost. Ona takodje primecuje njegovu zaljubljenost u nju, ali joj to ne smeta. Ona ga postuje kao ucenika i kao osobu, ali ga ne ohrabruje ni ne odbija. Ona ima svoj privatni zivot koji ne deli sa ucenicima. Ona ima decka koji joj je verio prsten na dan male mature.


Masa je devojcica koja je nova u Strahinjinoj skoli. Ona je dosla iz drugog grada zbog posla svog oca. Ona je simpaticna, vesela, duhovita i pametna. Ona voli knjige i pisanje kao i Strahinja. Ona se upisuje na casove knjizevnosti koje drzi gospodjica Jelena i tamo upoznaje Strahinju i Milosa. Ona se sprijatelji sa njima i pokazuje im svoje pesme koje pise pod pseudonimom Zvezdana Prasina. Ona se dopada Strahinji, ali on to ne primecuje odmah. Ona mu daje znake da joj se svidja, ali on ih ne razume ili ih pogresno protumaci. Na dan male mature, ona mu priznaje svoja osecanja i ljubi ga. On je iznenadjen, ali i srecan, jer shvata da je i on zaljubljen u nju.


Milos je Strahinjin najbolji prijatelj. On je takodje ucenik osmog razreda i ljubitelj knjizevnosti. On je dobar, iskren, veran i pomalo naivan. On se takodje zaljubljuje u gospodjicu Jelenu, ali ne zna da je i Strahinja zaljubljen u nju. On se trudi da joj se dopadne i da joj pokloni svoje pesme koje pise pod pseudonimom Plavi Mesec. On ne uspeva u tome, jer ona ne primecuje njegovu zaljubljenost. On se oseca povredjeno i ljubomorno, ali ne zeli da pokvari svoje prijateljstvo sa Strahinjom. On mu priznaje svoju ljubav prema gospodjici Jeleni i kaze mu da zna da je i on zaljubljen u nju. On mu kaze da mu ne zameri i da ce mu uvek biti prijatelj. On mu takodje kaze da je Masa zaljubljena u njega i da bi trebao da joj obrati paznju. On mu pomaze da se pripremi za test iz matematike i da se opusti na dan male mature.


Tema i poruka
Tema romana je odrastanje i suočavanje sa raznim izazovima i problemima koji prate taj proces. Autorica prikazuje kako se glavni lik Strahinja bori sa svojim strahovima, dilemama, osećanjima, snovima i nadama. Ona pokazuje kako se on menja i sazreva kroz svoje doživljaje i odnose sa drugim likovima. Ona takođe prikazuje kako se on odnosi prema književnosti i pisanju, koji su njegovi izvori inspiracije i utehe.


Poruka romana je da je život pun iznenađenja i da nije sve tako crno kako se čini. Autorica ohrabruje čitaoce da se suoče sa svojim strahovima, da veruju u sebe i svoje mogućnosti, da cene svoje roditelje i prijatelje, da poštuju svoje učitelje i mentore, da vole knjige i pisanje, da budu otvoreni za nove ljude i nove prilike. Autorica takođe poručuje da je svaki dan novi izazov i nova prilika, i da je važno živeti punim plućima.


About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...
bottom of page